Mindre gluten

För ett år sedan skickade jag iväg en DNA test via My Heritage och fick då reda på att jag hade anlag till Celiaki. Det förvånade mig inte eftersom jag alltid känt på mig det och jag är dessutom blodgrupp 0 + så jag ska helst inte äta ngt annat det som är naturligt och minimalt processat. Så jag har nu i ett år tid varit väldigt noga med att äta minimalt med gluten i förebyggande syfte. MEN det betyder också att om jag verkligen vill skydda mina tarmar ska jag inte äta något artificiellt heller. Alltså något glutenfritt som har massa andra konstigheter i sig istället. Då är det bättre för mig att äta minimalt med gluten som det som tex finns i andra mjölsorter. Havre, Emmer, ölansvete osv än det som är ngt hittepå av andra konstiga ämnen.

Pga de nya restriktionerna gällande gluten fria produkter så får inte längre caféer skylta med ” gluten fria” alternativ om de bakats på bageriet för det kan finnas spår av gluten pga av de andra produkterna i bageriet. Vi är många som inte är gluten allergiska men känsliga eller vill skydda tarmarna från för raffinerade produkter och ifrån vad jag kallar artificiell hop koken. Så jag älskar känslan av att bageriet själva har varit kreativa men i julas fanns det inte ”glutenfria” lussebullar längre och just nu är det omöjligt att få tag på ”gluten fria” semlor.

I många är var det antingen havre kakor eller chokladboll eller Sarah Bernadt biskvi som jag fick äta. Dom är ju så tråkigt!!! Sedan kom alla härlig mjöl alternativ och bagerierna var kreativa. Men då ska förstås någon på Livsmedelsverket eller vem du än nu var klaga och sätta upp regler. Det är ju visserligen bra eftersom dom med celiaki är super allergiska men det finns ju redan mer för dom än för oss. Vi som inte är allergiska men mår bättre av minimalt med gluten för att det är hälsosammare för tarmarna. Vi då? Vart jag än varit och köpt en semla förr om åren så har de alltid förklarat att det kan finnas spår av gluten. Så valet är alltid mitt att välja ja eller nej. Funkade hur bra som helst.

IMG_2871.jpeg

Nu har bagerierna valt att ta bort det helt istället för att bara ändra beskrivningen av produkten. Jag förstår inte varför det måste vara svart eller vitt. Det finns massor med mjölsorter som går att använda istället och bagerierna är verkligen super duktiga på att använda de alternativen till att baka något smarrigt för oss som vill ha mindre gluten men inte oroar oss om ngt litet gluten smitit med i degen från luften eller bänken. Vi måste hitta ett bättre ord för oss än gluten fri så inte de som är jätte allergiska mot gluten blir oroliga. Kanske ” Semla på majs och mandelmjöl” . Hur svårt kan det vara. Snälla bagerier fortsätt med era underbara mindre glutenfria alternativ för vi är jätte många så vill ha minimalt med gluten men inte är super i toleranta. Bara med mån om tarmarna.

Igår köpte jag Emmer mjöl för att kunna göra egna produkter hemma med MINDRE gluten. Det är ett sk kulturvete. Så här står det på Ytterjärna forum:

”Tips för den som vill minska gluten

Vad kan man göra som konsument, exempelvis inom bakning, om man vill minska på glutenintaget?

– Man kan bland annat välja just kulturveten som speltveten, dvs dinkel, och olika lantveten. Vill man vara extra försiktig kan man välja emmer och enkorn, inte minst för sådant som pajer, pannkakor, bakverk etc. Allmänt behöver man också lära sig en annan bakningsteknik eftersom det inte är lika lätt att baka med de vetesorterna. I exempelvis Tyskland är dessa spannmål mer kända och det finns bagarmästare med gedigen utbildning. Man måste lära känna de här spannmålen och förändra baktekniken. Det finns en mängd knep, berättar Kerstin Fredlund.

– Surdegsbakning är också ett sätt att minska glutenintaget. Här bryts gluten helt eller delvis ner till fria aminosyror. Bröden blir mer kompakta, och så har bröd sett ut under lång tid. Att många andra typer av bröd idag är väldigt luftiga är något som är inlärt under senare decennier. Ett bra tips till barnmat är också att riva ner surdegsbröd av fullkornsmjöl och göra en gröt av det.”

IMG_2872.jpeg

Artikeln är jätte bra och förklarar hela virrvarret gällande gluten. Gå gärna in på länken. För mig och för författaren av Wheat Belly ( finns på svenska) så är våra magar helt ok, ja nästan lyckliga när vi äter vad jag kallar gammelvete. Där mjölet är så som det en gång var med alla fibrer, alla näringsinnehåll och sädesslaget fått växa i sin vackra helhet. Det funkar så bra för mig. Så i hopp om att vi som inte vill äta gluten, eller åtminstone så minimalt som möjligt av hälsoskäl, och inte längre hamna i skarven mellan gluten toleranta och gluten allergiska på våra caféer och bagerier. Vi som är rätt många. I väntan på att vi ska få tillbaka ” bakverk för antigluten humans” så får jag baka hemma helt enkelt. Tråkigt men sant! För jag är USEL på att baka semlor.

Namaste, Malin

Föregående
Föregående

MASESGÅRDEN i mitt hjärta.

Nästa
Nästa

Ett träd