Vad skulle kÄrleken gjort nu?

Långfredagen är här och jag får ett sms från en av mina vänner som är troende som jag. Det står: ” Godmorgon min sköna❤️

Idag hänger vår idol på korset, för våra synder, för livet❤️❤️

Tack för att du finns

Puss”

Orden värmer inombords. Jag har inte många vänner i min närhet där jag kan vara helt ärlig i min tro och jag behöver det egentligen inte heller. Inte ens av min man som är ateist. Men du förstår säkert att det är skönt att ha sådana vänner när dagar som denna inte handlar om påskfirande för mig enbart utan hellre viljan att vila i den villkorslösa kärleken. För det är vad denna dag lär mig och påminner mig om. Att vara villig att offra mig själv eller mitt eget ego för andra. Det han gjorde en gång.

IMG_4435.jpeg

Så om vi är lite nyfikna på vad som egentligen hände och inte håller oss till evangelier utan till vad historien berättar som inte är kopplade till religion så fanns det en man vid namn Jesus och som var lite av en rebell inom judiska kyrkan. Han ifrågasatte kyrkans maktmissbruk och de pengar som var involverade i detta. Han och Johannes döpare började gå egna vägar i sin oro över distansen till Gud och att pengar och girighet började ta över. Romarna korsfäste folk för minsta lilla för att visa vem som hade makten och Jesus och hans anhängare började sätta sig emot all form av tyranni trots detta. Och bara där tycker jag om honom. Utan att ens blanda in Gud. Och oavsett om han korsfästes för våra synder för att vi skulle komma närmare Gud så korsfästes han för att han var en rebell som motsatte sig romarna och för att han motsatte sig människans syndfulla maktmissbruk och girighet. Han var modig, pratade om att det vi sår får vi också skörda och han var inte rädd för att säga till andra att vakna från deras bubbla av ego och begär. Och oavsett tro eller inte har det min respekt.

IMG_9711.jpeg

Och jag kan erkänna att en av dom saker jag själv har grubblat över den senaste tiden är människans begär och ego. Mitt begär. Covid 19 är inte här för att någon elak människa har placerat ett virus i världen så människor ska dö. Virus och bakterier har alltid funnits långt innan människan fanns. Covid är här för att människan, jag, vägrar backa utan bara fortsätter att expandera och exploatera planeten ut i världen och tex äter djur som inte ska ätas. Människan tar risker utan att ta hänsyn till vår planet eller djuren på den. Covid har lärt mig att vår planet mår bättre och vi blir mindre sjuka i sjukdomar överhuvudtaget när hon stannar upp. Greta och miljörörelsen bad oss 2019 att backa. Kunde vi gå ner till 50 % med miljöförstöring så skulle det göra mycket. Men människan påstod att det inte gick. Året efter kommer Corona och hon får kniven mot strupen och kan dö, då kan vi helt plötsligt stanna upp i allt. Ja t o m ekonomin. Jag och andra slutar flyga, hittar andra lösningar för jobb, handlar ännu mer ekologiskt och äter ännu mer nyttigt för att hålla oss friska under pandemin. Och medan vi oroar oss över människor som dör ser vi också hur vår planet andas ut. Och vi ser att VI människan, är det största viruset. Vi inte bara sprider virus omkring oss i vår rätt att göra vad vi vill vi ÄR ett virus. För det är så tydligt att när vi stillas blir naturen renare och klarare.

Och det märkliga är att trots att vi ALLA ser att naturen och djuren, ja även människan mår bättre rent fysiskt ( förutom de som insjuknar förstås) när vi stannar upp i vårt springande efter pengar och expanderade så vill alla bara tillbaka till det som var. Som om vi inte fattat något. Alla pratar om vaccin istället för att OCKSÅ prata om det faktum att vi kan förändras, backa och göra avkall för att vår planet ska må bättre och alla som lever där ska må bättre. Människan beter sig som hon försöker sätta plåster på ett blött sår istället för att ta reda på varför såret finns överhuvudtaget.

a9afe692-a4c6-4979-9abd-5a905ea962d6.jpeg

Så frågan är kommer vi någonsin lära oss? Trots att Jesus var en rebell och bad oss värdera annorlunda i livet. Trots att han rasande sprang runt i templet bland köpmän och för att han såg att människan började få en annan Gud än naturen nämligen pengar, ägodelar och status. Kommer vi någonsin fatta vad vi behöver offra för kärleken till våra medmänniskor? Han var en rebell för att människan glömt vad som egentligen ska vårdas och värderas. Och trots att han korsfästes för att han bad människan att vakna så fortsatt hon bara. Ja även i hans namn. Maktmissbruk och begär efter mer bara fortsatte i 2000 år till. Trots att Greta mfl, våran tids rebeller, försöker att få oss att vakna vinner människans behov av bekvämligheter och hennes egna begär och egna förvekligade av drömmar mer än flocken och hennes hem, jorden.

IMG_4434.jpeg

När min dotter i november sa att hon inte har någon framtidstro och att hon troligen inte kommer skaffa barn för vår planet kommer inte vara någon vacker plats om 30 -50 år då hennes eventuella barn kommer bli vuxna, då förstod jag varför ungdomar inte är lika intresserade av att bära mask just nu. Dom känner att det ändå är kört och vill bara leva fria så länge det går. Och det gör så ont i mig!! För jag vet att dom känner att det spelar ingen roll hur mycket dom än ”välter bord i tempel” för att få oss att vakna så lyssnar vi inte. Vi VET att vi kan göra avkall. Vi VET att vi kan bli mer återhållsamma till typ 50 % för vi har precis visat att det går. Men ändå pratar ingen om det utan alla vill bara tillbaka till det som var och låta nästa generation ta hand om nästa katastrof och pandemi.

Oavsett Gud eller naturen så står långfredagen för att någon vågade sätta emot begär och ego men maktens män tystade honom i hans försök att få människan att vakna för att åter knyta kontakten med vad som är viktigt. Och över 2000 år har han hängt på korset som en symbol för synderna ”straffet” han tog på sig i sin kamp. Hans kärlek till sina medmänniskor och deras uppvaknande tog hans liv. Han offrade sig.

Men aldrig stannade människan upp utan vi bara fortsatte, ja även i Guds namn och vi har ännu inte fattat vad han försökte säga. Inte vad han eller andra profeter efter honom. Inte ens covid 19 har fått oss att fatta det faktum att naturen mår bättre utan människan. Nej vi vill bara tillbaka till det som var. Vi har aldrig velat offra oss. Bara tillbe dom som gjorde det och dog för våra synders skull för att vi skulle vakna. Men att verkligen offra mina egna bekvämligheter... är min kärlek så villkorslös? Är din?

IMG_8279.jpeg

Men jag har bestämt mig. Jag kommer inte kunna förändra världen men jag kan göra allt jag kan för att mina barn en dag ska kunna säga till mina barnbarn, som jag hoppas att jag får, ” Er mormor och farmor vaknade en morgon 2020 och förstod att hon måste försöka ännu mer. Och hon försökte för er skull.” Men mest av allt försöker jag för att det är den jag vill vara. Och den dagen jag dör vet jag att jag inte bara var ord utan även handling. Jag bad inte bara och tackade de som vågade. Jag bestämde mig för att jag ville vara en av de som vaknat. Inte en av dom som forfarande sover.


Amen på den.

Christopher, Love, Linn och Isak jag älskar er ♥️

Föregående
Föregående

En helg i järvsö

Nästa
Nästa

Berörd av min resa Ser jag åter igen att nya tider vÄnTar