Berörd av min resa Ser jag åter igen att nya tider vÄnTar

Jag har rest i hela mitt liv. Flera gånger per år. Jag har arbetat på olika platser i världen med mina yoga resor. Jag har bott sex år på Mallorca och ser den som mitt andra hem. Men jag ser också hur lycklig vår natur mår när människan stillar sig en stund som nu under Corona. Om alla människor på jorden skulle ändra sina liv till 50 % skulle räcka för att vår planet andas ut. Halvera resor med bil och flyg och båt. Köpa lokalt och för oss i Sverige inom Europa. Mitt besök på Mallorca påverkade mig starkt. Jag älskar mina vänner där. De är som min extra familj. Jag älskar naturen och vad den gör med mig. Men jag kan inte gå tillbaka till den jag en gång var. Inte nu när jag ser hur lycklig vår natur och dess djur är när människan är bakbunden. Jag måste tänka om och välja mina resor varsamt. Vem vill jag vara när covid ger upp? Vad har den lärt mig om människan? Vad har den lärt mig om mig? Framförallt att jag har ett val att varje dag tänka två gånger innan jag agerar. ” Kan jag välja ngt annat som inte skadar vår natur och dess invånare?” Att välja den tanken varje dag. Den vill jag vara.

414be1a5-cd01-4378-abf4-1e8f4c7821c6.jpeg

Och om jag tex reser ska jag välja ett familj ägt hotell så jag gynnar de egna bofasta och inte ett stor resort företag som ändå ägs av något rikt företag i ett annat land. För om turismen kommer fortsätta efter Corona vilket den måste för att inte dessa länder ska gå under, vill jag välja att stötta de som haft det svårt dessa år. Bo på ett mindre hotell eller hyra en lägenhet av någon bofast, äta på den lokala lilla restaurangen och handla i de lokala butikerna. Då hjälper vi inte bara dem som bor där utan även värnar om vår planet. De små hotellen och butikerna säljer lokalproducerat och de stora hotellen köper in utifrån. Det finns nu många gårdar i Spanien och Grekland och Italien där du kan bo på deras gård och hjälpa till på gården, vandra i naturen och lära av dom som vet betydelse av att odla ekologiskt. Det kommer jag göra.

11D03C9F-8378-4B0C-863C-092A08B075E7.jpeg

Det behöver inte vara svart eller vitt. Men jag kan göra ett val. Jag har alltid varit miljömedveten men har avancerat ännu mer den senaste tiden. Och jag ska vara ärlig, det valet tog jag när min dotter sa att hon inte ville bära mask för det finns ändå inte en planet att bo på om några år. När hon berättade för mig att hon och hennes väninnor går i tankar om att inte skaffa barn för vilket liv finns det för dom att leva när dom barnen är 50 år? Ja jag erkänner att jag längtar efter barnbarn men tänker inte ofta på att de en dag ska bli vuxna utan mer som dom där gulliga söta jag kan vara farmor och mormor till. Jag blev så ställd. Mitt barnbarn när hon eller han är 55 år som jag, hur ser världen ut om vi fortsätter som vi gör? Vi kan leva i den nya världen men med mycket mer omtanke om vår planet. Covid har lärt oss det. Vi kan anpassa oss och hitta lösningar. Vi är bra på det.

IMG_5026.jpeg

Om varje människa halverar sin miljöpåverkan på vår jord kommer vi göra sådan stor skillnad. Tillsammans kan vi göra så mycket. Och i mitt fall handlar det mest om mitt egna samvete. En journalist frågade mig häromdagen ” Vad känner du inför uttrycket ” Varför ska jag bry mig när ingen annan bryr sig”.” Jag skrev senare på dagen den här texten på engelska i min mobil:

“If I say “ Why should I care, no one else’s does”. I show others and myself, that this is the person I am. Is that who I want to be? Do I want to be the person that show no respect, empathy or understanding? It doesn’t matter what every other person do or how they behave. It is who I want to be, as my own witness, that is important. But only important to ME. What ever I do show only myself first what values I have in my heart. I am sorry but honestly I don’t care what others do.  To hide behind “ Others don’t care so why should I” is just making an excuse for bad choices and blaming others for them. Is this the way they treasure their spirit and soul? Well that is their choice. I only care about how I can work towards being the absolute best version of me. In heart, in soul and in my actions. You know the woman in my mirror.
To make good choices, that is a full time job. And I make bad choices 30 % of the time but they are mine and I take responsibility for them and I try to do better next time. And I TRY the best I can every time. I want to walk on this planet with grace and head high. I want to be able to look my children in the eyes and say that it is ok for them to have children because the planet will still be beautiful the day their children has grown up. And that is 50 years from now. That is who I am and want to be. What others do is their choice. Who they want to be is their everyday choice in life.”

IMG_4106.jpeg

Vi behöver inte försaka allt. Men vi kan göra så mycket med små medel. Och vi behöver hjälpa varandra och vår planet. Jag hoppas att vi kan välja ett annat liv när väl Corona är över. Nu när vi ser hur lycklig vår planet är när människan stillas och inte gå tillbaka till det gamla. Det är iallafall det jag kommer försöka göra. Det är min framtid.

Kläderna Coconut milk produceras på Bali men bara en gång per år. Alltså ingen massproduktion och det går inte att beställa mer när det är slut förrän året efter. Kläderna transporteras alltså bara en gång per år. Och ägarna av klädesmärke Coconutmilk har nära kontakt med ägarna av företaget och stöttar även en lokal liten familje ägd smyckes butik. Fotografen Pernilla Danielsson bor på Mallorca och har ett stort hjärta för sin ö.

Föregående
Föregående

Vad skulle kÄrleken gjort nu?

Nästa
Nästa

Tillbaka på ön