Två viljor och för den goda sakens skull.

Vi alla vet idag att hemlagad mat är den bästa för ett långt och friskt liv. Visst riktigt bra restaurangmat är också bra MEN ibland har de alldeles för mycket socker och salt i maten och vi vet ju varför. Så vi blir törstiga och dricker mer. Finns det egentligen någonstans vi kan lita på att de verkligen bara vill oss väl? Även om vi måste betala för deras arbete, finns det någon som faktiskt inte vill lura oss? Idag är det ju också så att vi vet att om vi som har reklam på våra sociala medier låter näthatare finnas kvar och inte blockeras får vi mer klick och då blir vårt konto mer intressant för reklam och för de som betalar för reklamen. Vi vill inte ha dom där men det ger mer pengar. Så fel ändå… Så alla försöker lura alla på något sätt verkar det som. Vi säger att vi inte gillar näthatet och vill inte att det ska spridas men ändå tar vi inte bort det eller blockerar det OM vi ser det för det ger mer pengar för oss i långa loppet. Samtidigt är det ju alltid lite roligt att de som är näthatare och som vill förstöra för oss egentligen gör oss en tjänst så länge vi inte tar bort dom. De hjälper oss att tjäna mer pengar. Jag gillar inte näthatare så om jag ser att de lever rövare på min sida tar jag bort dom.

Fusket finns överallt på olika sätt och vi vill alla som köper köpa billigaste möjligt och vi alla som säljer vill sälja för högsta bästa. Idag kostar maten på tex Arlanda 300 mer i % än vad ursprungspriset är för de vet att det kan. Det här kan också göra mig så irriterad. Någon sa en gång att jag borde öppna en yoga studio på Östermalm för då kan jag ta mer betalt för de rika tanterna där har mer pengar. Jag sa att yoga ska kosta olika mycket oavsett vart det är. De betalar för lärarens tid och lokalhyran och eventuell reklamkostnad. Thats it. Inget ska läggas på bara för att det är i ett område där de kan ta mer betalt. Det är emot allt vad yoga står för.

Jag har ett medlemskap på Boon.tv för långtidssjukskrivna och arbetslösa. För jag vet att yoga och meditation kan hjälpa dom när livet känns tungt. Det kosta bara 100 kronor i månaden. Jag har ingen koll på om människor är ärliga eller utnyttjar systemet. Jag vill tro att de som köper det medlemskapet vill väl. Att lita på att andra vill dig väl och är ärliga är inte så lätt i vår värld. Och allt börjar ju inom oss. Vem vi vill vara i denna värld av fusk och blufferier? Vill vi ha en förändring börjar den hos oss. Jag tror verkligen att om vi inte börjar leva efter moral och etik och det goda i oss kommer världen bara fortsätta och bli kaos och hård och kall. Allt börjar inom oss. Och för riktiga Yogis är de moraliskt koderna i yogan kallade Yamas och Niyamas lika viktiga som de fysiska rörelser. Vi FÖRSÖKER leva efter dom varje dag i litet som stort. Det är inte enkelt men vem har sagt att livet är enkelt? Vill vi må bra och ha en bättre värld är det bra att följa dom.

Men nu var det inte det jag skulle prata om utan MAT. I min bok om mina år genom klimakteriet och allt som hände då hamnade jag och Martin i en liten kris. Nej inte alls allvarlig kris men jag kunde inte längre äta hans älskade husmanskost. Jag hade anpassat mig i så många år efter hans manliga sätt att äta. Protein, kolhydrater och några kokta grönsaker men min kropp gick bara mer och mer upp i vikt pga den tid i livet som jag befann mig i. När jag levde själv åt jag ju alltid mest sallad, vegetabiliskt protein och baljväxter. Nu innehöll varje måltid både kolhydrater, kokta grönsaker, sås och animaliskt protein. Min kropp protesterade!! Nej det var inte så att han tvingade i mig maten men han såg så himla besviken ut, som en ledsen blöt Lufsen när jag inte åt hans vällagade, supergoda men på tok för stora portioner och helt fel i mitt system mat. Jag kunde ju inte säga nej. Men tillslut fick jag bara säga stopp. Jag gick ju upp så mycket i vikt och min kropp började ömma både i knän och höfter. Så tillslut fann vi en lösning. En kompromiss. Jag lagar maten på mitt sätt och ser till att han får både protein och animaliskt protein varje gång. Och vi har nästan till 90 % slutat med ultraprocessad mat. Så vi försöker hitta produkter som är som rena som möjligt. Det blir ändå att vi tar hjälp av produkter som kalvfond och ketchup och liknande så ja mat som är ultraprocessad dyker upp hemma hos oss också men inte alls lika ofta som förut. Går det inte så kollar vi alltid efter så rena produkter som möjligt med så lite konstigheter som möjligt.

Så nu till maten ikväll. Idag gjorde jag en pastagratäng. Så här är nu tricket med två olika viljor och två. Att välja mat som går att göra på två olika sätt samtidigt. Och just i detta fall gjorde jag det lite enklare för mig själv med att köpa vissa färdiga produkter men så rena som mööööööjligt.

Jag hittade pasta som bara innehöll durumvete, spenat och tomat. Och när det gäller färdigaprodukter som ketchup och chunky salsa väljer jag inte dem “utan socker eller salt” för det dom lägger i istället är värre. Som tex sötningsmedel. Gärna så mycket ekologisk som möjligt i alla ingredienser om plånboken tillåter det för dagen. .

500 g nötfärs

390 g kokt bönblandning. ( välj färdigkokta eller egna som du har för kokat)

2 vitlöksklyftor

1 msk balsamvinäger

2 1/2 msk kalvfond

300 g Chunky salsa ( välj styrka på chilli efter behov. Jag valde mild.)

3 msk ketchup.

300 g krossade tomater

1 dl creme fraiche

2 dl grädde

250 g pasta ( Jag använde pasta skruvar med tomat och spenat). Martin.

250 g glutenfri pasta (med minsta möjliga konstigheter.) Malin

1 dl riven pecorino

1 dl fetaost

1 tsk torkad timjan

Salt & peppar

1. Sätt igång pastavattnet i två olika kastruller. och koka pastan enligt vad som står.

2. Fräs köttfärsen.

3. Blanda de färdigkokta bönorna med Chunky Salsa i en separat skål.

4. Pressa i vitlök, balsamvinäger, kalvfond och ketchup.  Rör om.

5. Ha hälften av kryddor i köttfärsen och hälften i bönröran och rör runt. Låt de båda koka ihop en stund på varsin platta och sätt smak efter eget behov.

4. Ha i bönröran i färsen och sedan de krossade tomater, creme fraiche och grädde. Koka in och smaka av.

5. Häll de färdiga pasta sorterna i två olika ugnsfasta former. Ringla över lite olivolja och rör om. Häll över köttfärssåsen, och sedan på med de rivna ostarna.

6. In i ugnen på varsin “våning “ 225 grader tills att osten börjat få lite färg.

Varför jag gillar denna rätt är för att jag också kan göra den vegetarisk eller kolhydrat fri för mig. Eftersom jag kryddar bönröran och köttfärsen separat kan jag välja att blanda hälften av bönröra till Martins köttfärs och andra hälften av bönröran utan köttfärs på min glutenfria pasta. Voila vegetarisk!!

Eller blandar bönröran med köttfärsen men hoppar över pastan och det blir som en gryta utan pasta. Lätt som en plätt när man får kläm på det. God mat till oss båda och ändå lite mindre för mig och lättar för denna klimakteriet kroppen att förbränna. Till nästa vecka ska jag försöka göra min egen salsa och kanske frysa in den i mindre portioner så jag kan använda det när jag behöver. Och inte använda ketchup.

Stor Kram Malin

Föregående
Föregående

Yogans moraliska koder

Nästa
Nästa

Vart vill min dag föra mig ?