Malin Berghagen Malin Berghagen

En helg i järvsö

Påskhelgen spenderade jag och Martin i Järvsö. Jag skulle åkt ner till Småland men kände att Corona påvisade att det var bättre att hålla sig i trygga vatten så jag åkte till vårt andra hem mellan de blå bergen.

IMG_4485.jpeg
Surdegsbröd, tomater, färsk spenat och olivolja. Och Oliver från Mallorca.

Surdegsbröd, tomater, färsk spenat och olivolja. Och Oliver från Mallorca.

Min systerdotter Jennifer överraskade oss med nybakat surdegsbröd på morgonen så vi satt i solen och njut av naturen och den goda frukosten. Jag och Martin försöker laga mat utifrån de Blå zonerna just nu. Mycket för att jag saknar medelhavet och då får man ta medelhavsmat till sverige helt enkelt. I de blå zonerna på vår planet lever de längst i världen. Man har forskat runt detta och tror att det beror på maten, gemenskapen, ingen stress, daglig rörelse och att vakna på morgonen och känna att du har ett syfte. Jag följer just nu en familj på Ikaria som har en vin gård. Karimalis winery. Min dröm är att åka till dom och lära mig ALLT. Jag ska gå en liten matlagnings kurs dom har den 11 april. Häng på vetja!! Här har du en länk: Karimalis kurs.

Maten dom ska tillagas på kursen av paret Karimalis.

Maten dom ska tillagas på kursen av paret Karimalis.

Min syster Monica ringde och frågade om jag ville följa med till vår granne Anna Greta och ta ut hennes utemöbler. Det är ju så fina dagar och Anna Greta är ju äldre och kommer inte ut och träffa andra i dessa tider. Hon och hennes man bodde precis ovanför mig och Tommy när vi flyttade till Järvsö 1997. Hennes man var väldigt duktig på trädgårdsodling så jag lärde mig så mycket av dom. Klart jag ville följa med! Så på rejält avstånd besökte vi vår granne och såg till att hon nu kunde njuta av vårens soldagar.

Zeta håller koll på avstånden

Zeta håller koll på avstånden

Min moster Birgitta och hennes man Harry bodde väldigt nära oss i Järvsö. Min moster finns inte längre men Harry bor kvar i huset. Varje vår går jag ner och tittar på hennes blommor som kommer upp. Tex hennes vita blåsippor. Dom är så vackra! Mina gröna fingrar har jag fått av kvinnorna på min mammas sida. Jag älskar att hålla på i vår trädgård i Järvsö. Det är heltidsjobb men jag ÄLSKAR det. I år ska jag få använda Birgittas växthus. Lycka!!

Jag och Birgitta i Järvsö

Jag och Birgitta i Järvsö

Vit blåsippa

Vit blåsippa

Birgittas julros blommar för fullt

Birgittas julros blommar för fullt

Jag och mamma planterade om pelargonerna

Jag och mamma planterade om pelargonerna

Tillbaka i Stockholm står jag nu med en kaffekopp i handen och ser ut över Stockholm. Jag har blivit lite förälskad i Aspudden och Gröndal. Förorter som visar en tidsepok med mycket historia. Så nära stan men med närhet till vatten och natur. Den dagen jag och Martin flyttar ihop hoppas jag att vi flyttar hit. Ja tänk vad mycket jag har upplevt på 55 år. Allt från ”Sibirien” i Stockholm till Saltsjöbaden och Mallorca. Bara tre av de ställen jag bott på under mina år i den här världen. Och fler kommer det bli. Livet är långt om vi har tur och om vi dessutom tar hand om oss.
Kram Malin

IMG_4493.jpeg
Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Vad skulle kÄrleken gjort nu?

Långfredagen är här och jag får ett sms från en av mina vänner som är troende som jag. Det står: ” Godmorgon min sköna❤️

Idag hänger vår idol på korset, för våra synder, för livet❤️❤️

Tack för att du finns

Puss”

Orden värmer inombords. Jag har inte många vänner i min närhet där jag kan vara helt ärlig i min tro och jag behöver det egentligen inte heller. Inte ens av min man som är ateist. Men du förstår säkert att det är skönt att ha sådana vänner när dagar som denna inte handlar om påskfirande för mig enbart utan hellre viljan att vila i den villkorslösa kärleken. För det är vad denna dag lär mig och påminner mig om. Att vara villig att offra mig själv eller mitt eget ego för andra. Det han gjorde en gång.

IMG_4435.jpeg

Så om vi är lite nyfikna på vad som egentligen hände och inte håller oss till evangelier utan till vad historien berättar som inte är kopplade till religion så fanns det en man vid namn Jesus och som var lite av en rebell inom judiska kyrkan. Han ifrågasatte kyrkans maktmissbruk och de pengar som var involverade i detta. Han och Johannes döpare började gå egna vägar i sin oro över distansen till Gud och att pengar och girighet började ta över. Romarna korsfäste folk för minsta lilla för att visa vem som hade makten och Jesus och hans anhängare började sätta sig emot all form av tyranni trots detta. Och bara där tycker jag om honom. Utan att ens blanda in Gud. Och oavsett om han korsfästes för våra synder för att vi skulle komma närmare Gud så korsfästes han för att han var en rebell som motsatte sig romarna och för att han motsatte sig människans syndfulla maktmissbruk och girighet. Han var modig, pratade om att det vi sår får vi också skörda och han var inte rädd för att säga till andra att vakna från deras bubbla av ego och begär. Och oavsett tro eller inte har det min respekt.

IMG_9711.jpeg

Och jag kan erkänna att en av dom saker jag själv har grubblat över den senaste tiden är människans begär och ego. Mitt begär. Covid 19 är inte här för att någon elak människa har placerat ett virus i världen så människor ska dö. Virus och bakterier har alltid funnits långt innan människan fanns. Covid är här för att människan, jag, vägrar backa utan bara fortsätter att expandera och exploatera planeten ut i världen och tex äter djur som inte ska ätas. Människan tar risker utan att ta hänsyn till vår planet eller djuren på den. Covid har lärt mig att vår planet mår bättre och vi blir mindre sjuka i sjukdomar överhuvudtaget när hon stannar upp. Greta och miljörörelsen bad oss 2019 att backa. Kunde vi gå ner till 50 % med miljöförstöring så skulle det göra mycket. Men människan påstod att det inte gick. Året efter kommer Corona och hon får kniven mot strupen och kan dö, då kan vi helt plötsligt stanna upp i allt. Ja t o m ekonomin. Jag och andra slutar flyga, hittar andra lösningar för jobb, handlar ännu mer ekologiskt och äter ännu mer nyttigt för att hålla oss friska under pandemin. Och medan vi oroar oss över människor som dör ser vi också hur vår planet andas ut. Och vi ser att VI människan, är det största viruset. Vi inte bara sprider virus omkring oss i vår rätt att göra vad vi vill vi ÄR ett virus. För det är så tydligt att när vi stillas blir naturen renare och klarare.

Och det märkliga är att trots att vi ALLA ser att naturen och djuren, ja även människan mår bättre rent fysiskt ( förutom de som insjuknar förstås) när vi stannar upp i vårt springande efter pengar och expanderade så vill alla bara tillbaka till det som var. Som om vi inte fattat något. Alla pratar om vaccin istället för att OCKSÅ prata om det faktum att vi kan förändras, backa och göra avkall för att vår planet ska må bättre och alla som lever där ska må bättre. Människan beter sig som hon försöker sätta plåster på ett blött sår istället för att ta reda på varför såret finns överhuvudtaget.

a9afe692-a4c6-4979-9abd-5a905ea962d6.jpeg

Så frågan är kommer vi någonsin lära oss? Trots att Jesus var en rebell och bad oss värdera annorlunda i livet. Trots att han rasande sprang runt i templet bland köpmän och för att han såg att människan började få en annan Gud än naturen nämligen pengar, ägodelar och status. Kommer vi någonsin fatta vad vi behöver offra för kärleken till våra medmänniskor? Han var en rebell för att människan glömt vad som egentligen ska vårdas och värderas. Och trots att han korsfästes för att han bad människan att vakna så fortsatt hon bara. Ja även i hans namn. Maktmissbruk och begär efter mer bara fortsatte i 2000 år till. Trots att Greta mfl, våran tids rebeller, försöker att få oss att vakna vinner människans behov av bekvämligheter och hennes egna begär och egna förvekligade av drömmar mer än flocken och hennes hem, jorden.

IMG_4434.jpeg

När min dotter i november sa att hon inte har någon framtidstro och att hon troligen inte kommer skaffa barn för vår planet kommer inte vara någon vacker plats om 30 -50 år då hennes eventuella barn kommer bli vuxna, då förstod jag varför ungdomar inte är lika intresserade av att bära mask just nu. Dom känner att det ändå är kört och vill bara leva fria så länge det går. Och det gör så ont i mig!! För jag vet att dom känner att det spelar ingen roll hur mycket dom än ”välter bord i tempel” för att få oss att vakna så lyssnar vi inte. Vi VET att vi kan göra avkall. Vi VET att vi kan bli mer återhållsamma till typ 50 % för vi har precis visat att det går. Men ändå pratar ingen om det utan alla vill bara tillbaka till det som var och låta nästa generation ta hand om nästa katastrof och pandemi.

Oavsett Gud eller naturen så står långfredagen för att någon vågade sätta emot begär och ego men maktens män tystade honom i hans försök att få människan att vakna för att åter knyta kontakten med vad som är viktigt. Och över 2000 år har han hängt på korset som en symbol för synderna ”straffet” han tog på sig i sin kamp. Hans kärlek till sina medmänniskor och deras uppvaknande tog hans liv. Han offrade sig.

Men aldrig stannade människan upp utan vi bara fortsatte, ja även i Guds namn och vi har ännu inte fattat vad han försökte säga. Inte vad han eller andra profeter efter honom. Inte ens covid 19 har fått oss att fatta det faktum att naturen mår bättre utan människan. Nej vi vill bara tillbaka till det som var. Vi har aldrig velat offra oss. Bara tillbe dom som gjorde det och dog för våra synders skull för att vi skulle vakna. Men att verkligen offra mina egna bekvämligheter... är min kärlek så villkorslös? Är din?

IMG_8279.jpeg

Men jag har bestämt mig. Jag kommer inte kunna förändra världen men jag kan göra allt jag kan för att mina barn en dag ska kunna säga till mina barnbarn, som jag hoppas att jag får, ” Er mormor och farmor vaknade en morgon 2020 och förstod att hon måste försöka ännu mer. Och hon försökte för er skull.” Men mest av allt försöker jag för att det är den jag vill vara. Och den dagen jag dör vet jag att jag inte bara var ord utan även handling. Jag bad inte bara och tackade de som vågade. Jag bestämde mig för att jag ville vara en av de som vaknat. Inte en av dom som forfarande sover.


Amen på den.

Christopher, Love, Linn och Isak jag älskar er ♥️

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Berörd av min resa Ser jag åter igen att nya tider vÄnTar

Jag har rest i hela mitt liv. Flera gånger per år. Jag har arbetat på olika platser i världen med mina yoga resor. Jag har bott sex år på Mallorca och ser den som mitt andra hem. Men jag ser också hur lycklig vår natur mår när människan stillar sig en stund som nu under Corona. Om alla människor på jorden skulle ändra sina liv till 50 % skulle räcka för att vår planet andas ut. Halvera resor med bil och flyg och båt. Köpa lokalt och för oss i Sverige inom Europa. Mitt besök på Mallorca påverkade mig starkt. Jag älskar mina vänner där. De är som min extra familj. Jag älskar naturen och vad den gör med mig. Men jag kan inte gå tillbaka till den jag en gång var. Inte nu när jag ser hur lycklig vår natur och dess djur är när människan är bakbunden. Jag måste tänka om och välja mina resor varsamt. Vem vill jag vara när covid ger upp? Vad har den lärt mig om människan? Vad har den lärt mig om mig? Framförallt att jag har ett val att varje dag tänka två gånger innan jag agerar. ” Kan jag välja ngt annat som inte skadar vår natur och dess invånare?” Att välja den tanken varje dag. Den vill jag vara.

414be1a5-cd01-4378-abf4-1e8f4c7821c6.jpeg

Och om jag tex reser ska jag välja ett familj ägt hotell så jag gynnar de egna bofasta och inte ett stor resort företag som ändå ägs av något rikt företag i ett annat land. För om turismen kommer fortsätta efter Corona vilket den måste för att inte dessa länder ska gå under, vill jag välja att stötta de som haft det svårt dessa år. Bo på ett mindre hotell eller hyra en lägenhet av någon bofast, äta på den lokala lilla restaurangen och handla i de lokala butikerna. Då hjälper vi inte bara dem som bor där utan även värnar om vår planet. De små hotellen och butikerna säljer lokalproducerat och de stora hotellen köper in utifrån. Det finns nu många gårdar i Spanien och Grekland och Italien där du kan bo på deras gård och hjälpa till på gården, vandra i naturen och lära av dom som vet betydelse av att odla ekologiskt. Det kommer jag göra.

11D03C9F-8378-4B0C-863C-092A08B075E7.jpeg

Det behöver inte vara svart eller vitt. Men jag kan göra ett val. Jag har alltid varit miljömedveten men har avancerat ännu mer den senaste tiden. Och jag ska vara ärlig, det valet tog jag när min dotter sa att hon inte ville bära mask för det finns ändå inte en planet att bo på om några år. När hon berättade för mig att hon och hennes väninnor går i tankar om att inte skaffa barn för vilket liv finns det för dom att leva när dom barnen är 50 år? Ja jag erkänner att jag längtar efter barnbarn men tänker inte ofta på att de en dag ska bli vuxna utan mer som dom där gulliga söta jag kan vara farmor och mormor till. Jag blev så ställd. Mitt barnbarn när hon eller han är 55 år som jag, hur ser världen ut om vi fortsätter som vi gör? Vi kan leva i den nya världen men med mycket mer omtanke om vår planet. Covid har lärt oss det. Vi kan anpassa oss och hitta lösningar. Vi är bra på det.

IMG_5026.jpeg

Om varje människa halverar sin miljöpåverkan på vår jord kommer vi göra sådan stor skillnad. Tillsammans kan vi göra så mycket. Och i mitt fall handlar det mest om mitt egna samvete. En journalist frågade mig häromdagen ” Vad känner du inför uttrycket ” Varför ska jag bry mig när ingen annan bryr sig”.” Jag skrev senare på dagen den här texten på engelska i min mobil:

“If I say “ Why should I care, no one else’s does”. I show others and myself, that this is the person I am. Is that who I want to be? Do I want to be the person that show no respect, empathy or understanding? It doesn’t matter what every other person do or how they behave. It is who I want to be, as my own witness, that is important. But only important to ME. What ever I do show only myself first what values I have in my heart. I am sorry but honestly I don’t care what others do.  To hide behind “ Others don’t care so why should I” is just making an excuse for bad choices and blaming others for them. Is this the way they treasure their spirit and soul? Well that is their choice. I only care about how I can work towards being the absolute best version of me. In heart, in soul and in my actions. You know the woman in my mirror.
To make good choices, that is a full time job. And I make bad choices 30 % of the time but they are mine and I take responsibility for them and I try to do better next time. And I TRY the best I can every time. I want to walk on this planet with grace and head high. I want to be able to look my children in the eyes and say that it is ok for them to have children because the planet will still be beautiful the day their children has grown up. And that is 50 years from now. That is who I am and want to be. What others do is their choice. Who they want to be is their everyday choice in life.”

IMG_4106.jpeg

Vi behöver inte försaka allt. Men vi kan göra så mycket med små medel. Och vi behöver hjälpa varandra och vår planet. Jag hoppas att vi kan välja ett annat liv när väl Corona är över. Nu när vi ser hur lycklig vår planet är när människan stillas och inte gå tillbaka till det gamla. Det är iallafall det jag kommer försöka göra. Det är min framtid.

Kläderna Coconut milk produceras på Bali men bara en gång per år. Alltså ingen massproduktion och det går inte att beställa mer när det är slut förrän året efter. Kläderna transporteras alltså bara en gång per år. Och ägarna av klädesmärke Coconutmilk har nära kontakt med ägarna av företaget och stöttar även en lokal liten familje ägd smyckes butik. Fotografen Pernilla Danielsson bor på Mallorca och har ett stort hjärta för sin ö.

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Tillbaka på ön

IMG_3976.jpeg

Mallorca möter mig med regn när planet tar sin resa över havet för att söder ifrån landa i Palma. Jag har inte varit här på ett och ett halvt år. Ön som var mitt hem i nästan sex år. Jag var skriven här, min son gick i skolan här, jag har vänner här. Men när mamma gick bort behövdes vi hemma i Sverige. Livet knuffade mig åter igen i en annan riktning.

IMG_3849.jpeg

Men ön är i sorg så som resten av världen. ALLA går med masker ute och ingen umgås inne. Det är tomt på restaurangerna och bara få marknader och butiker är öppna. Det hänger flaggor med orden ” SOS turism” på hotellen och många har det svårt. Många på ön har lagt som man säger allt guld i samma påse, turismen, och nu när den är frånvarande får många stänga igen helt. Det står ” Till salu” och ” ledigt” på många lokaler. Det gör ont i mig. Men så som vi alla i väst fått så hårt lära oss av covid, att inte ta livet för givet undrar jag vad demonstranter som 2017 skrek argt ” turister åk hem!!” är någonstans nu i sina tankar. Delar de ut mat till de resturang ägare som är i nöd? Tar de av sina besparingar för att hjälpa de som behöver. Är de lyckligare nu? Men framförallt visar dom nya vägar att gå för de som är så beroende av turismen?

Jag skrev en bok som handlade om Mallorca och min kärlek till ön. En kärlek som forfarande finns kvar även om jag har behövt läka sår. Även där fick jag människor som var lite små sura för att jag bidrog till att fler flyttade till ön. Är de nöjda nu när lägenheter och hus står tomma? Vi som älskade den här ön menade aldrig att ta över den. Men kanske det uppfattades så. Men jag ser med egna ögon att ön som en av de vackraste platser jag vet är lyckligare nu när inte flygplanen och kryssningsfartyg pumpar ut avgaser över ön. Och biltrafiken stillar sig. Jag tror oavsett vart du ön är i turistmål i världen ser de bofasta att deras natur och dess djur är lyckligare än någonsin. Kommer människan vårda den upplevelsen och det faktumet oavsett om hon är hotellägare, bofast eller svensk turist?

IMG_3923.jpeg

När jag vandrade på den tomma stranden i förberedelser för fotograferingen, tänkte jag på alla minnen jag haft här på just denna strand. De höga skratten och den goda maten jag och teamet från Springtime hade på resturang Es Reco lite längre bort. Den är helt igenbommad just nu och väntar hoppfullt på att covid ska ge upp. Det gör så ont i mig. Alla mina vänner som finns här talar in samtal med förtvivlan på min whats app. När jag tar en kopp te på ett café smakar teet verkligen inte gott men jag vill inte klaga. Jag vet ju att de under vintern har något i vattnet för att skydda det från bakterier men aldrig att vi ens använder det kokt. Ägaren kanske inte hade råd att ta vatten på flaska vad vet jag. Ägaren som kommer ut med mask har placerat ut borden långt ifrån varandra och visar på menyn att de bara finns några få rätter att beställa för han är själv, jag kan då inte klaga över en kopp te. De går bara inte så jag köper mer istället. Jag köper lunch och en flaska vatten och häller i smyg ut teet. När jag vandrar hemåt ser jag att det bara är han som har öppet. Troligen för att hans resturang är liten och han klarar att sköta den själv.

IMG_3964.jpeg

Vi är bara två stycken i teamet här pga av restriktioner. Vår fotograf är här på ön. Jag sminkar mig själv och vi bort enskilt uppe i bergen och plåtar bara där på plats. För att värna om ön men också familjen när vi kommer hem. Men när vi tar oss ner till byn för att handla mat så skiner ägaren av den lilla matbutiken upp. Han hör att vi inte är här ifrån. Han vet att vi har testat oss för att överhuvudtaget få komma till ön och jag upplever att vi in ger hopp. Vi är inte turister, vi är här på jobb, men vi ger hopp om att lösningar finns även om vi kanske aldrig kommer kunna gå tillbaka till det som en gång var någon av oss. Det kommer att bli dyrare att resa pga av alla tester som måste göras men det är trots allt bra för moder jord. Så som det en gång var kan vi inte gå tillbaka till. Vår planet orkar inte det. Vi måste hitta nya vägar med respekt för vår planet och välja våra resor med omsorg. För hur det än är, behöver vi alla hjälpa varandra att leva vidare. Men med varsamhet om varandra, vår ekonomi och vår planet. Det kommer nog ta tid men jag hoppas vi alla vill vara del i det nya och stötta varandra i balans i det som är vår nya framtid. Hälsa, miljö och ekonomi i harmoni.

IMG_3857.jpeg

Mallorca, du är för alltid i mitt hjärta.

IMG_3862.jpeg
Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

En YogiS anteckningar

IMG_3674.jpeg

Hittade en av mina gamla anteckningsböcker…

IMG_3675.jpeg

På första sidan står det ” Pure “ som i ren och oförstörd.

IMG_3676.jpeg

Sedan på andra bladet står det, ” Yoga… gör lera till guld. Alkemi. Det sanna målet med yoga är FRIHET. Frihet för själen. Jivan Mukti- frihet medan vi lever.”
Och det är allt som min bok ”Frihet att leva sin längtan” handlar om 10 år senare.

Namaste

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Renare produkter

I reklamsamarbete med Better you Sverige.

Jag berättade för mina barn att jag f r o m nu kommer fokusera på att få i mig så lite onaturliga ämnen i min kropp och på min kropp som möjligt. För jag tror att det är en av anledningarna att vår kropp inte alltid orkar kämpa när den verkligen behöver. För lever och njurar har kämpat med så mycket artificiella, syntetiska och annat skit så länge så när de verkligen behöver vara starka orkar dom inte. Jag sa att om de slänger alla vitaminer som innehåller saker som inte kroppen känner igen så bjuder jag dom på produkter som är så rena det bara går OM de nu behöver extra tillskott. Barnen blev super glada och tog emot gåvan.

IMG_3265.jpeg

Igår kom allt i en låda och jag satte mig i den lilla hybrid bilen och körde runt till barnen och levererade kosttillskotten. Eftersom jag har fyra barn blev det en hel del och som tack fick även jag en liten gåva som sedan stod utanför dörren med en liten lapp. Så för säkerhetsskäl säger jag att det är reklam MEN det var JAG som ringde Better you Sverige av just den anledningen jag beskriver ovan. Dom ringde inte mig. Att jag sedan fick en gåva av dom och jag vill berätta om det och det är också sant.

IMG_3284.jpeg

2021 ska bli året då jag försöker så gott det bara går i den mån det är möjligt att värna om min kropp och om vår natur. Det är svårt. Inte för att jag tvekar eller inte orkar utan för att jag behöver tänka mig för HELA tiden. I det samhälle vi har skapat finns det artificiella och syntetiska ÖVER ALLT. Men jag har lovat mina barn att jag ska ta mitt ansvar så gott det bara går och där det inte går lovar jag att kompensera.

Så nu känner jag mig lugn. Min kropp får de vitaminer jag brukar behöva men utan en massa konstigheter. Och mina barn likaså. Jag kan t o m välja att ta bort kapseln och bara hälla produkten i vatten eller smoothie. Precis som det ska vara. Men NU ska jag äta en ekologisk fruktsallad som eftermiddags fika. För naturen är trots allt det bästa.

Kram!

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

En stund för själen

FullSizeRender.jpeg

06.00 och och sitter i soffan och väntar på att mitt te av örter ska dra. Jag älskar dessa ljushållare som tar mig till ett hotell jag en gång besökte i Marocko tillsammans med Katarina Di Leva och min dotter Linn. Köpte tulpaner igår för de får mig alltid att känna att våren är på väg. Mitt ansikte är i en känsla av ett leende. Jag har en stund med mig och själen innan dagen kommer. En stund som är så viktig för mig innan dagen sätter igång. Jag tror att vi alla skulle möta dagen på ett ödmjukare sätt om vi fick den där stunden av tid med oss själva och ljuset inom oss på morgonen. Jag mår iallafall jätte bra av det. Nu är nog mitt te klart…

Önskar dig en fin dag.
Namaste, Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Jag och linn

Ja vi har fått ett nytt hem. Vi har flyttat ihop i en söt liten trea som passar oss alldeles perfekt. I vårt hem är spår av mitt liv och mina äventyr. Små saker och detaljer som tar mig till minnena från mitt liv. Jag hedrar det som varit för utan det hade jag inte blivit den jag är idag.

FullSizeRender.jpeg

Ovan ser du saker från Mallorca, Marocko, England och Frankrike tex. Och finaste Frida Kalho som finns lite överallt i lägenheten.

IMG_3187.jpeg

Min Madonna har rest genom Europa med mig. Tavlan har Emilia gjort när hon bodde hos mig på Mallorca och målade av balkongen på huset mitt emot, som senare också blev mitt hem, mitt sista för den gången på ön. Kristallkulan är från tiden då Vattumannen bokhandel fanns på Drottninggatan i Sthlm. Tror den är minst 25 år nu.

IMG_3188.jpeg

Hatten är från Costa Rica och användes av våra surflärare när de stod i vattnet för att hjälp oss upp på brädan igen. Tavlan är en tolkning av pappas visa som han skrev till mig. En av mig och Teddybjörnen Fredriksson gjord av Lisa Vagnelind som finns på Jontefonden till försäljning. Älskar verkligen den!


”När VAGNELIND fick förfrågan att måla en tolkning av Lasses fina sång så fick hon en tydlig bild framför sig där hon ville använda sig av sitt tema och ha med både Lasse men också dottern Malin. Konstnären skissade Lasse som liten pojke som håller i nallen men med ett flickansikte, som är Malin. Vagnelind älskar kontraster och jobbar mycket med känslor i sina målningar. Hon ville måla en oljemålning som berör och hon kom ihåg Lasses fina story från ”Så mycket bättre” om nallen Fredriksson som han gav till lilla Malin, det tyckte hon var fint så det byggde hon hela ideén på. Nallen fick likna ursprunget med sin lite urtvättade gråa finish och symboliserar trygghet, värme och närhet. Sedan ville hon ha med Jontefondens kärnvärden och det blev en orange ballong för hopp och glädje. Den stickade orangea halsduken står för värme och omtanke. Ärret på magen är en viktig igenkänning för alla transplanterade barn.”

FullSizeRender.jpeg

Vi har just nu skyddad adress pga av allt som hänt de senaste månaderna så jag vill och kan inte berätta vart vi bor och hoppas att ni respekterar det. Men jag lovar att vi trivs och mår bra.
Nu ska jag och Linn dricka lite te.
Hoppas ni alla mår bra.

Kramar från oss.

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

örternas kärlek

IMG_3105.jpeg

Jag har full tillit till att när vi är sjuk eller på något sätt behöver läka är det örternas medicin vi ska vänd oss till.
Namaste

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

MASESGÅRDEN i mitt hjärta.

Efter fem kursdagar på Masesgården känns kroppen pigg och full av kraft. På gården serveras lakto vegankost men jag valde att äta helt veganskt. Dessutom åt jag inget gluten och jag äter just nu inte heller glutenfri pasta eller gluten fritt bröd eftersom jag inte heller äter mat med tillsatser eller halvfabrikat. Lyckligtvis gör Mases sitt eget glutenfria bröd. Kroppen är så lycklig just nu!!

IMG_2952.jpeg
IMG_2956.jpeg

Eftersom vi nu under Corona har ett Max antal gäster valde vi också att dela upp grupperna så jag hade två yoga kurser om dagen. Jag tycker om det även om det kräver mer av mig. Jag kan dela upp gruppen till nybörjare och lite mer vana yogis även om mina yogakurser mest handlar om personlig utveckling och inte frid.

FullSizeRender.jpeg

Jag passade även på att ta egentligen tid och lät underbara Elisabeth på Wholesome pyssla om mig med sin magiska behandling. Produkterna hon använder är snäll emot både mig och miljön och hennes händer gör magi.

IMG_2957.jpeg

Jag längtar redan tillbaka och håller just nu på att försöka få till ytterligare en vecka i sommar. Håll tummarna!!
Kram Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Mindre gluten

För ett år sedan skickade jag iväg en DNA test via My Heritage och fick då reda på att jag hade anlag till Celiaki. Det förvånade mig inte eftersom jag alltid känt på mig det och jag är dessutom blodgrupp 0 + så jag ska helst inte äta ngt annat det som är naturligt och minimalt processat. Så jag har nu i ett år tid varit väldigt noga med att äta minimalt med gluten i förebyggande syfte. MEN det betyder också att om jag verkligen vill skydda mina tarmar ska jag inte äta något artificiellt heller. Alltså något glutenfritt som har massa andra konstigheter i sig istället. Då är det bättre för mig att äta minimalt med gluten som det som tex finns i andra mjölsorter. Havre, Emmer, ölansvete osv än det som är ngt hittepå av andra konstiga ämnen.

Pga de nya restriktionerna gällande gluten fria produkter så får inte längre caféer skylta med ” gluten fria” alternativ om de bakats på bageriet för det kan finnas spår av gluten pga av de andra produkterna i bageriet. Vi är många som inte är gluten allergiska men känsliga eller vill skydda tarmarna från för raffinerade produkter och ifrån vad jag kallar artificiell hop koken. Så jag älskar känslan av att bageriet själva har varit kreativa men i julas fanns det inte ”glutenfria” lussebullar längre och just nu är det omöjligt att få tag på ”gluten fria” semlor.

I många är var det antingen havre kakor eller chokladboll eller Sarah Bernadt biskvi som jag fick äta. Dom är ju så tråkigt!!! Sedan kom alla härlig mjöl alternativ och bagerierna var kreativa. Men då ska förstås någon på Livsmedelsverket eller vem du än nu var klaga och sätta upp regler. Det är ju visserligen bra eftersom dom med celiaki är super allergiska men det finns ju redan mer för dom än för oss. Vi som inte är allergiska men mår bättre av minimalt med gluten för att det är hälsosammare för tarmarna. Vi då? Vart jag än varit och köpt en semla förr om åren så har de alltid förklarat att det kan finnas spår av gluten. Så valet är alltid mitt att välja ja eller nej. Funkade hur bra som helst.

IMG_2871.jpeg

Nu har bagerierna valt att ta bort det helt istället för att bara ändra beskrivningen av produkten. Jag förstår inte varför det måste vara svart eller vitt. Det finns massor med mjölsorter som går att använda istället och bagerierna är verkligen super duktiga på att använda de alternativen till att baka något smarrigt för oss som vill ha mindre gluten men inte oroar oss om ngt litet gluten smitit med i degen från luften eller bänken. Vi måste hitta ett bättre ord för oss än gluten fri så inte de som är jätte allergiska mot gluten blir oroliga. Kanske ” Semla på majs och mandelmjöl” . Hur svårt kan det vara. Snälla bagerier fortsätt med era underbara mindre glutenfria alternativ för vi är jätte många så vill ha minimalt med gluten men inte är super i toleranta. Bara med mån om tarmarna.

Igår köpte jag Emmer mjöl för att kunna göra egna produkter hemma med MINDRE gluten. Det är ett sk kulturvete. Så här står det på Ytterjärna forum:

”Tips för den som vill minska gluten

Vad kan man göra som konsument, exempelvis inom bakning, om man vill minska på glutenintaget?

– Man kan bland annat välja just kulturveten som speltveten, dvs dinkel, och olika lantveten. Vill man vara extra försiktig kan man välja emmer och enkorn, inte minst för sådant som pajer, pannkakor, bakverk etc. Allmänt behöver man också lära sig en annan bakningsteknik eftersom det inte är lika lätt att baka med de vetesorterna. I exempelvis Tyskland är dessa spannmål mer kända och det finns bagarmästare med gedigen utbildning. Man måste lära känna de här spannmålen och förändra baktekniken. Det finns en mängd knep, berättar Kerstin Fredlund.

– Surdegsbakning är också ett sätt att minska glutenintaget. Här bryts gluten helt eller delvis ner till fria aminosyror. Bröden blir mer kompakta, och så har bröd sett ut under lång tid. Att många andra typer av bröd idag är väldigt luftiga är något som är inlärt under senare decennier. Ett bra tips till barnmat är också att riva ner surdegsbröd av fullkornsmjöl och göra en gröt av det.”

IMG_2872.jpeg

Artikeln är jätte bra och förklarar hela virrvarret gällande gluten. Gå gärna in på länken. För mig och för författaren av Wheat Belly ( finns på svenska) så är våra magar helt ok, ja nästan lyckliga när vi äter vad jag kallar gammelvete. Där mjölet är så som det en gång var med alla fibrer, alla näringsinnehåll och sädesslaget fått växa i sin vackra helhet. Det funkar så bra för mig. Så i hopp om att vi som inte vill äta gluten, eller åtminstone så minimalt som möjligt av hälsoskäl, och inte längre hamna i skarven mellan gluten toleranta och gluten allergiska på våra caféer och bagerier. Vi som är rätt många. I väntan på att vi ska få tillbaka ” bakverk för antigluten humans” så får jag baka hemma helt enkelt. Tråkigt men sant! För jag är USEL på att baka semlor.

Namaste, Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Ett träd

I mun bok Frihet pratar jag om att vara som trädet. Trädet i sin helhet med rötter, stam, grenar och löv. Att vi är HELA trädet. Några rötter kan vara skadade ifrån trasslig barndom men några är friska för annars skulle vi inte ens kunna stå upp i livet. Några grenar är av men andra är det inte. Låt inte EN gren definiera vem du är. Du ÄR hela trädet. Du är hel, inte trasig. Du är allt det som är jobbigt men också allt som är underbart i ditt liv. Jag älskar symboliken med trädet.

IMG_2852.jpeg

Därför gör det mig alldeles extra glad när jag nu fått ett alldeles eget träd i Australien av Sunday Riley. Jag blev så glad och berörd!! Tack snälla! Var vackra planet som vi alla behöver värna om. Och vår snälla kropp som kämpar varje dag för att hålla oss frisk. Vår kropp och vår jord behöver vår kärlek. Vid nyår bestämde jag mig för att 2021 skulle bli mitt bästa år hitintills. Och jag skulle bara köpa, ära och använda sådant som inte skapar för hög belastning på vår planet eller mina organ. Jag ska försöka till mina 80/20 % VARJE DAG. Och att yoga, meditera och jobba med mitt inre för att kunna vara den bästa versionen av mig. Det kommer vara min strävan iallafall. VARJE DAG. Därför är den här gåva en stor kram om min själ just nu och att jag ska fortsätta min väg. Namaste!

IMG_2853.jpeg
Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Mina vÄnner i fÖnstret

Sedan många år tillbaka har jag två små keramik statyer om test md mig överallt. De står nu i mitt rum i Järvsö. De hjälper mig att stå kvar i det dom båda står för, omtänksamhet, kunskap, respekt och självreflekterande. Det är

FullSizeRender.jpeg

Den ena är Quan Yin. Medkänslans och barmhärtighetens Bodhisattva.

FullSizeRender.jpeg

Och på andra sidan av fönstret står filosofen Konfucius. En väldigt respekterande man som levde för många hundratals år sedan. Han stod för respekt, lojalitet och att ständigt arbeta med sitt eget beteende. Här kommer några kloka ord från den gamla mästaren.

FullSizeRender.jpeg


"Som vattnet formar sig till det kärl som innehåller det, så anpassar en vis man sig till omständigheterna." Konfucius

"Attackera det onda som ligger inom dig själv, snarare än att attackera det onda som finns i andra." Konfucius

"Var lojal och trovärdig. Bli inte vän med någon som är lägre än dig själv i detta avseende. " Konfucius

”Innan du börjar på en hämndsresa, gräva två gravar." Konfucius

”En stor man är svår på sig själv; en liten man är svår på andra. " Konfucius

"En man är stor, inte för att han inte har misslyckats; en man är stor för att misslyckande inte har stoppat honom. " Konfucius

”Lycka består inte i att ha vad du vill, men i att ha vad du har." Konfucius

”Jag vill att du ska vara allt som är du, djupt i mitten av ditt varande." Konfucius

”Jag klagade på att jag inte hade några skor tills jag träffade en man som inte hade några fötter." Konfucius

Namaste, Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Yoga för två

idag hade jag för två vänner som bestämt sig för att hyra ett hus i Järvsö en helg och ha egen tid med skidåkning i Järvsöbacken, längdskidor i Harsa och yoga med mig. Två mammor som gav sig själva i present att värna om vänskapen, sig själva och nuet. Så fint!! Här kommer lite bilder från min session.
Kanske för något för dig och en vän eller partner? Hör av dig till mig bara. Info finns på hemsidan.
Kram

IMG_9722.jpeg
IMG_9718.jpeg
IMG_9711.jpeg
Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Minnen, smaker och dofter.

Kaffe är något som jag förknippar med väldigt mycket känslor. Allt ifrån att vakna till doften av kaffe när mormor satte igång perkulatorn i köket till Paris utekaféer när jag var där som 18 åring. Eller när jag satt i fönstret i den lilla hyrda lägenheten i Vallbonne och doften av nybakat bröd kom ifrån bageriet i huset. Att då gå ner och få en espresso trots att jag inte alls tyckte att det var så gott, bara för att det var förknippat med god känslor. I en tid där vi behöver anpassa oss till omständigheter och göra val, väljer jag hellre bort resturang besök än denna stund av egen tid.

IMG_2663.jpeg

Nu sitter jag på i en butik i Söderhallarna som bara fokuserar på kaffe. Butiken är ett enda kaos av kaffe bönor och kaffemaskiner och ett och annat te. Men hjärtat från ägaren är på rätt ställe. Jag finner en plats där jag är helt ensam och märker att de som sitter på andra sidan butiken är alla äldre än jag. Kanske har dom smugit sig ut för att drömma sig bort en stund ifrån den verklighet vi just nu befinner oss i. Jag ber honom ge mig en kaffe som tar mig till Italien eller Costa Rica. Han skrattar och säger att han ska göra sitt bästa. Jag blir inte besviken. Vi samtalar en stund och jag berättar för honom att jag passerat hans butik några gånger då jag som nu hämtat ett paket på DIREKT butiken bredvid och att jag då tänkt stanna. Men min man som då varit med har alltid haft lite mer bråttom än jag och kaffe ska ju inte tas på springande fot. Du ska sitta ner och njuta av det meditativa tillståndet då sol, regn och jord möts i gommen från platser du drömmer om eller längtar till. Han skrattar och säger att jag har helt rätt.

Bilder ur mitt album i min mobil.

Bilder ur mitt album i min mobil.

Jag sätter mig ner och drömmer mig bort till platser jag besökt de senaste åren och där jag njutit av just denna enda koppen kaffe jag unnar mig per dag men oftast hemma vid nu för tiden. Utan stress…. jag bläddrar bland mina bilder i mobilen och söker på kaffe och 780 bilder kommer upp. Jag ler… Det är så viktigt att unna sig den där lilla stunden av lycka. Att inte skynda förbi för då blir dom inte beständiga. Jag minns nästan varje plats jag varit på som bilderna visar. Det betyder att jag var närvarande här och nu. Så fint…

Jag tar min handsprit och torkar av bordet efter mig. Sätter på mig min blommiga mask och med mitt paket under armen vandrar jag iväg genom snö och slask. Lite lyckligare i själen.

Namaste

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Lång promenad idag trots -18. Mycket fina samtal och betraktelser på vägen till Anders Pers fikabod. När vi kom dit var kakelugnen varm och skön och jag som gått byggnadsvårdskurser kunde ju inte låta bli att krama om den och låta värmen ta sig in i kroppen. Jag älskar kakelugnar och hoppas jag en dag kommer äga en. Tills dess var detta alldeles utmärkt.
Kram till dig. Malin

IMG_2641.jpeg
Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Ikväll är set MörkermånE

Jag har känt så tydligt att jag behöver lite egen tid. Inte ifrån andra. Inte för att andra tar min tid utan för att jag behöver ge mig tid. Tid att läsa, känna, tänka och meditera. Ikväll är det mörkermåne och då ska vi gå inåt och känna efter vad vi vill med framtiden. Framför allt till nästa mörkermåne. Jag ska sätta mig nu en stund med en kopp ört te och känna in.

IMG_2556.jpeg

Rekommenderar också dokumentären ”Surviving death” på Netflix om Nära Döden upplevelser, medium och besök från andevärlden.

Kram Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

När livet är perfekt för en stund.

Jag läste någonstans något klokt. Det stod: låt ditt liv vara sprunget utifrån vad du är FÖR inte vad du är EMOT. Och det känns viktigare än någonsin nu. Framför allt för dom som upplever att allt kaos i världen kryper för nära inpå under huden och det blir för tungt. Ja nästan svårt att hantera. För egen del just nu måste jag tänka på den klassiska bilden från flygplan och syrgasmasken. Jag sätter först masken på mig själv för att överhuvudtaget orka bära andra. Och det gör jag genom att göra må saker som ger mig frid och fred. Tex som nu att hålla upp lite god olivolja från Italien som jag fick av min vän Cristina och lite vinäger som jag fick av min son Isak. Surdegsbröd med walnötter från bagerier runt hörnet och Himalaya salt.

IMG_2510.jpeg

Och och sen sitta här och försöka njuta och inte tänka på något negativt överhuvudtaget. Oroa mig för världen och försöka rädda den för det kan jag göra om ca 20 min. Nu är det min tid för närvaro, njutning och drömma mig bort till medelhavets stränder en stund. Ljuset.
Det andra jag gör är att inte lägga så mycket fokus på att övertyga världen eller vara arg på den för allt jag är emot. Utan istället leva, andas och prata om allt jag är för i livet. För det mår jag så mycket bättre av.
Och just nu är det min syrgasmask. För annars blir det allt för tungt med allt det andra. Det andra finns ju kvar ändå. Kaoset.

Vår mamma och mormor sa, ” Föreställ dig att du är en stor grönsaksgryta och om du hela tiden öser ur den till andra utan att fylla på med nya grönsaker, vatten och buljong kommer det brännas vid.” Och det är så sant. Så nu sitter jag här och fyller på…

Önskar dig en fin kväll

Namaste, Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

Att anvÄnda SEPARATION till kontemplAtion

IMG_2456.jpeg

Vi alla vet att det finns några tappra krigare som inte har en minut av stillhet just nu. Vår sjukvårdspersonal i världen. Till skillnad från många av oss andra som istället får avvakta i våra hem, inte gå till jobbet och träffa kollegor eller krama vår familj. Kontraster. Våra krigare önskar att de fick vara hemma som oss och många som är ”instängda” hemma längtar efter att få jobba och träffa folk. Jag märker också att många är rädda för att lägga ut stunder av glädje eller att pandemin har gett dom tid att fundera över vad som vill göra i sitt liv. Mycket med hänsyn till de som inte har en stund av glädje eller vila. Och det kanske ska vara så nu. Vi ska lugna oss med allt på sociala medier och vända inåt istället. Av hänsyn och också ta vara på tiden att läka och bygga upp oss. För ju friskare vi blir och är desto mindre sjuka blir vi. MEN också för att se klarare.

För mig har detta år av distans till mina yoga elever och min familj och t.ex. min far gett mig en möjlighet att se över vad jag vill med mitt liv. Istället för att gå hemma och enbart vara rädd och frustrerad har jag accepterat situationen och försökt se hur jag bäst kan använda den. Jag har varit mycket ute i naturen, mediterat och skrivit ner tankar om mitt liv. Vem jag varit och vem jag vill vara när detta är över.

Jag tror inte på att det finns en mening med allt. Då blir världen väldigt grym för mig. Men däremot kan jag försöka skapa något meningsfullt utifrån den plats och situation jag är i. Finns det något att lära? Finns det något jag behöver se och ta ansvar över? Vem är jag i den här situationen? Är jag som människa skyldig till att världen ser ut som den gör? Det är ju helt klart att vår jord mår bättre när vi är i stillhet. Finns det något vi människor behöver förstå och se?

Tid av separation gör möjlighet till kontemplation. Att gå in i stillheten för när det grumliga vattnet stillar sig och leran faller ner till botten ser jag klarare vem jag är och vem jag vill vara. Inte bara vem jag vill vara i förhållande till pandemin och att stillhet krävs för att vi ska kunna stoppa den, utan också vem jag vill vara i mitt arbete, som familjemedlem och vän, som människa på den här blå planeten.
Dessutom känner jag att det är också vår uppgift för att hålla om de som just nu kämpar i vården och med sjukdom. Att hålla ljuset.

Namaste, Malin

Läs mer
Malin Berghagen Malin Berghagen

MorgoNens stilla njuTning

IMG_2419.jpeg

Just denna stillhet, att bara känna och lyssna på mitt eget andetag medan min blick vilar på ljuset eller det vackra som händer utanför mitt fönster, det är meditation för mig. Att känna smaken och värmen från min kopp te och inte tänka på någonting utan bara vara närvarande i det som händer i min närhet. Fåglarna som äter från fröhållaren utanför fönstret. Hästarna som går i snön i hagen lite längre bort. Att bara njuta av stillheten innan världen ber om min uppmärksamhet, det är bland det bästa jag vet.

IMG_2428.jpeg

Livet är ibland svårt och olika saker händer som påverkar oss starkt på olika sätt. Men oftast så är det inte så komplicerat när det kommer till livets normala flöde. Det som ofta gör det svårare än vad det behöver vara är alla våra tankar OM det som händer eller inte händer. Vår oro men också att vi ofta skyndar oss för fort fram och glömmer att ta in vad livet försöker ge oss. Som denna lilla stund med fåglarna som hungriga och tacksamma får i sig morgonens frukost. Jag hade ju kunnat slå på tv:n och dragits snabbt in i allt som sker utanför min plats här i Järvsö i stället. Men jag valde att sitta här en stund och andas och betrakta. Att få kraft.

I min värld är det så att livskraften finns i och och runt omkring oss. Hela tiden. Den finns för oss att tillgå när vi än behöver. Om vi bara stannar upp en stund. Och den kan bära oss men vi kan också dela med oss av den känslan resten av dagen om vi ger den en stund av vår uppmärksamhet så här på morgonen.

Livet är en berg och dalbanan det vet vi. Livet händer och ibland utan att vi kan göra ngt åt det. Men det är i pauserna mellan allt som händer i vårt liv som vi kan få kraften att orka. DET valet är alltid vårt eget att ta.
Var rädd om de stunderna.

Jag önskar dig en dag i närvaro. Namaste, Malin

Läs mer